Bij een niertransplantatie krijg je een donornier van een andere persoon. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 1.000 niertransplantaties uitgevoerd. Ongeveer de helft hiervan is met een nier van een overleden donor en de andere helft met een nier van een levende donor (bijvoorbeeld een familielid of vriend). De donornier neemt de functie van je eigen, slecht werkende nieren over. Een transplantatie is vaak de beste behandeling bij nieren die niet meer goed werken.
Ziekenhuizen houden bij hoe vaak ze een niertransplantatie doen. En of patiënten meteen een nieuwe nier krijgen, of ze een nieuwe nier krijgen binnen 6 maanden nadat ze met dialyse zijn gestart of dat patiënten langer moeten wachten.
Kijk ook bij het onderwerp Nierschade voor informatie over nierdialyse.
Niertransplantaties zonder nierdialyse
42
Amsterdam UMC
In 2024 kregen 42 patiënten in het Amsterdam UMC een pre-emptieve niertransplantatie. Dit betekent dat deze patiënten een nieuwe nier kregen, zonder dat ze eerst een nierdialysebehandeling hebben gehad.
Bron: Transparantiekalender 2024
Directe niertransplantatie in eigen ziekenhuis
21,6%
Amsterdam UMC
47,1%
Landelijk gemiddelde
In 2024 kreeg 21,6% van de patiënten in het Amsterdam UMC die een nieuwe nier nodig hebben, een pre-emptieve niertransplantatie in het eigen ziekenhuis. Pre-emptief betekent dat de patiënt niet eerst een nierdialysebehandeling hoeft te starten. Het gaat hierbij om patiënten tussen de 18 en de 75 jaar.
Bron: Transparantiekalender 2024